De behandeling

De duur van de totale behandeling is afhankelijk van de te corrigeren afwijking, de conditie van het gebit en de ontwikkeling van het gebit en niet te vergeten de medewerking van de patiënt. Meestal duurt de behandeling 24 tot 30 maanden.

Uiteraard proberen we de behandeling zo spoedig mogelijk af te ronden, maar het kost tijd om een zo stabiel mogelijk eindresultaat te verkrijgen. Daarbij bepaalt de natuur voor een belangrijk deel het tempo van de tandverplaatsing.

Controles

Na het plaatsen van de beugel moet u afhankelijk van het soort beugel elke 4 tot 8 weken op controle komen. Bij de controles bekijkt de orthodontist hoe de behandeling verloopt en wordt de beugel gecontroleerd en bijgesteld.

In deze praktijk wordt gewerkt met taakdelegatie. Dat betekent dat een deel van de taken van de orthodontist wordt overgenomen door de assistenten. De assistenten zijn hiervoor intern- en extern opgeleid en daarna bekwaam en bevoegd verklaard. De assistenten werken altijd in opdracht van de orthodontist, waarbij de orthodontist altijd eindverantwoordelijk blijft voor alle uitgevoerde handelingen.

Voor pijnklachten of een kapotte beugel is er iedere morgen tussen 8.00 uur en 8.30 uur “vrije inloop”. Het is wel aan te raden van te voren de praktijk te bellen. Soms is de praktijk namelijk gesloten.
Op vrijdag of in het weekend kunt u, onder het kopje “SOS beugel” (bovenaan de pagina) meer informatie vinden.

Medewerking gevraagd!

Tijdens iedere fase van de behandeling is de inzet van de patiënt(e) van het grootste belang voor het bereiken van de beste resultaten. Alle instructies voor het dragen van bijv. beugels en elastieken moeten echt nauwkeurig worden opgevolgd om vertraging van de behandeling te voorkomen.

Goed en vaak poetsen

Mondhygiëne is van het grootste belang. Poets dus minstens 3 x per dag het gebit en de beugel(s) met fluoridehoudende tandpasta. Vaker mag natuurlijk ook! Vergeet niet 1x per dag te rageren en met een fluoridespoelmiddel te spoelen.

Poetsen

Beugels

De meest gebruikte beugels in onze praktijk zijn de buitenboordbeugel (ook headgear genoemd), blokbeugel (activator genoemd) en de slotjesbeugel (vaste apparatuur genoemd). De buitenboord- en blokbeugel kunnen de groei van de kaken gunstig beïnvloeden terwijl de slotjesbeugel tanden en kiezen in de juiste stand op elkaar kan zetten.

Slotjesbeugel
Blokbeugel
Buitenboordbeugel
Kaakoperatie