Retentie
Zodra de tanden en kiezen goed staan, wordt de beugel verwijderd en begint de retentiefase. Nadat de beugel verwijderd is, hebben de tanden soms de neiging om te verschuiven in de richting van de oude stand. De tanden staan nog een beetje los en de retentieapparatuur zorgt er voor dat ze in de goede stand vast groeien.
Er zijn twee soorten retentieapparatuur:
- Vaste retentie
- Uitneembare retentie
Deze pagina geeft informatie over verschillende soorten retentieapparatuur.
Vaste retentie
Werking vaste retentie
De vaste retentieapparatuur (ook spalkje genoemd) is een klein metalen draadje dat achter de voortanden van de bovenkaak en/of onderkaak vastgeplakt zit.
Procedure vaste retentie
Zodra de tanden en kiezen goed staan, wordt een afdruk van de bovenkaak en de onderkaak gemaakt. Het tandtechnisch laboratorium gebruikt de afdrukken om de spalkjes te maken. Ongeveer een week later worden de spalkjes achter de voortanden geplakt en daarna wordt de vaste apparatuur verwijderd. Voor het plaatsen van de spalkjes worden de tanden eerst heel goed schoon gemaakt. De spalkjes zitten met lijm achter de voortanden vastgeplakt. De patiënt moet voorzichtig zijn met het eten van hard en kleverig voedsel omdat de spalkjes dan kapot kunnen gaan. De spalkjes moet af en toe gecontroleerd worden door de tandarts of orthodontist. Het advies is om de spalk(jes) levenslang te laten zitten, mits deze goed worden onderhouden.
Na het eten moeten de tanden en ook de spalkjes schoongemaakt worden. Dit vraagt extra aandacht bij het poetsen omdat voedsel tussen de spalkjes kan blijven zitten. De orthodontist legt uit hoe de tanden en spalkjes goed gepoetst moeten worden. Als de tanden en de spalkjes niet goed gepoetst worden, kunnen ontkalkingen (witte vlekken) en gaatjes ontstaan. Bij elke controle wordt gekeken of alles goed schoon is: Goed poetsen!
Problemen vaste retentie
Het kan gebeuren dat de spalkjes verbuigen of zelfs kapot gaan. Als dit gebeurt, is er iedere maandag t/m donderdag tussen 8.00 uur en 8.15 uur “vrije inloop”. Het is wel aan te raden van te voren de praktijk te bellen, want de praktijk kan onverwachts ook een dagje gesloten zijn.
Uitneembare retentie
Werking uitneembare retentie
De uitneembare retentieapparatuur (ook plaat genoemd) bestaat uit twee soorten.
- Retentieplaat
- Dieptrekplaat
De retentieplaat is een kunstof beugel op het gehemelte, die met metalen draadjes aan de tanden van de bovenkaak vast zit. De dieptrekplaat is een dun, doorzichtig plastic kapje dat precies op de tanden van de bovenkaak of de onderkaak past.
Procedure uitneembare retentie
Nadat de vaste beugel verwijderd is wordt een afdruk van de bovenkaak gemaakt. Het tandtechnisch laboratorium gebruikt de afdruk om de plaat te maken. Ongeveer een week later wordt de plaat geplaatst en wordt instructie gegeven over het dragen van de beugel. In het begin kan het gebeuren dat de tanden een beetje pijn doen. Dit gaat meestal na enkele dagen over. Soms gaat eten of praten met de beugel in het begin moeilijk. De beugel moet toch steeds gedragen worden zodat de patiënt er aan gewend raakt. Na een paar dagen gaan de klachten vanzelf over. De plaat moet af en toe gecontroleerd worden. Het is belangrijk om de plaat bij iedere afspraak mee te nemen.
Dragen uitneembare retentie
De plaat moet elke nacht gedragen worden gedurende de eerste 12 maanden (tenzij de orthodontist anders voorschrijft). Het is erg belangrijk dat de patiënt de plaat goed draagt omdat de tanden anders kunnen verschuiven in de richting van de oude stand. Zolang je rechte tanden wilt houden is het advies is om de plaat te blijven dragen/passen voor de rest van je leven.
(tanden/kiezen willen de rest van je leven verplaatsen, maar de plaat houdt de tanden/kiezen op hun positie).
Schone retentieplaat
Na het eten moeten de tanden, met tandpasta, en ook de plaat, met afwasmiddel, worden schoon gemaakt. Spoel de plaat, met koud water, eerst af onder de kraan en poets hem daarna schoon met een tandenborstel. Heet water zal de apparatuur onherstelbaar vervormen.
Soms komt er aanslag (tandsteen) op de plaat, die er niet met poetsen afgaat. De patiënt kan de plaat een paar uur in schoonmaakazijn leggen en daarna de aanslag met een tandenborstel verwijderen. Bij elke controle wordt gekeken of alles goed schoon is: Goed poetsen!
Problemen retentieplaat
Het kan gebeuren dat de plaat verbuigt of zelfs kapot gaat. Als dit gebeurt, is er iedere maandag t/m donderdag tussen 8.00 uur en 8.15 uur “vrije inloop”. Het is wel aan te raden van te voren de praktijk te bellen, want de praktijk kan onverwachts ook een dagje gesloten zijn.