Activator

Werking

De activator (ook blokbeugel genoemd) is een uitneembare beugel. Het is een kunststof blok met metalen draadjes dat los in de mond zit. Als de bovenkaak te ver voor de onderkaak staat, passen de kaken niet goed op elkaar. De orthodontist wil de groei van de bovenkaak remmen en de groei van de onderkaak stimuleren met behulp van een activator. Hierdoor gaan de kaken beter op elkaar passen. Een activator werkt alleen tijdens de groeispurt. Na de puberteit is het niet meer mogelijk om de stand van de kaken met een beugel te veranderen.

Er bestaan drie soorten activatoren:

Mono blok

Twin blok

Activator met een kapje op het hoofd

Dragen

Tijdens de eerste afspraak worden afdrukken van de kaken en een wasbeet gemaakt. Het tandtechnisch laboratorium gebruikt de afdrukken en de wasbeet om de activator te maken. De wasbeet legt vast hoe de kaken in de activator passen. Ongeveer een week later wordt de activator geplaatst en wordt instructie gegeven over het dragen van de beugel. In het begin en na een controle afspraak kan het voorkomen dat de kaken en tanden een beetje pijn doen. Dit gaat meestal na enkele dagen over. Soms drukt de activator te hard op het tandvlees, waardoor een pijnlijk blaartje ontstaat (ook drukplaats genoemd). Als dit gebeurt, bel dan naar de praktijk om een afspraak te maken om de activator aan te passen (tel: 026-3213118). De activator moet iedere 4-6 weken gecontroleerd worden. Het is belangrijk om de activator bij iedere afspraak mee te nemen.

De meeste activatoren moeten 16 uur per dag gedragen worden. Het is de bedoeling dat de activator altijd `s nachts gedragen wordt en steeds op dezelfde tijden overdag. Voor kinderen op de basisschool geldt, dat zij de activator op school, `s avonds en `s nachts moeten dragen. Voor kinderen op de middelbare school geldt, dat zij de activator buiten schooltijd, `s avonds en `s nachts moeten dragen. Dit betekent dat zij de beugel direct na school in moeten doen. Het is erg belangrijk dat de patiënt de activator iedere dag 16 uur draagt omdat de behandeling anders langer duurt of zelfs mislukt. Bij sport of spel wordt aangeraden om de activator uit te doen. Tijdens de uren dat de activator niet gedragen hoeft te worden, moet hij bewaard worden in het beugeldoosje. Dit doosje wordt bij het plaatsen van de beugel meegegeven. Als de kaken goed staan, moeten meestal de tanden nog recht gezet worden. Dit gebeurt met andere orthodontische apparatuur zoals een buitenbeugel of vaste apparatuur.

Schone beugel

De activator wordt voor iedere maaltijd uit gedaan. Na het eten moeten de tanden en ook de activator schoongemaakt worden. Spoel de activator eerst af onder de kraan en poets hem daarna schoon met een tandenborstel. Soms komt er aanslag (tandsteen) op de activator, die er niet met poetsen afgaat. De patiënt kan de activator een paar uur in natuurazijn leggen en daarna de aanslag met een tandenborstel verwijderen. Bij elke controle wordt gekeken of alles goed schoon is: Goed poetsen! (zie poetsen)

Eten en drinken

Doe een uitneembare beugel altijd uit als je gaat eten.

Drinken van frisdrank met prik is voor de beugel zelf geen enkel probleem, maar voor je tanden (ook als je geen beugel hebt!) niet al te best. De zuren in frisdrank maar ook in vruchtensap, zijn niet goed voor het tandglazuur. Dit, in combinatie met het hoge suikergehalte, verhoogt de kans op schade aan je tanden en kiezen. Hoe langer en vaker het tandglazuur met zuur in aanraking komt, hoe sneller het wordt aangetast. Frisdrank, maar ook vruchtensap, kan daarom het beste snel achter elkaar worden opgedronken om het aantal en de duur van zuuraanvallen op het gebit beperkt te houden. Gebruik bij voorkeur een rietje.

Voorbeeld van schade veroorzaakt door teveel suikers en slechte mondhygiëne, klik HIER

Problemen

Het kan gebeuren dat de activator pijn doet of niet meer past. Als dit gebeurt, bel dan naar de praktijk om een afspraak te maken (tel: 026-321 31 18). Neem altijd de kapotte activator mee. Deze problemen kunnen wachten tot de volgende dag of tot na het weekend.

Veel succes met je beugel !!